Den stundesløse

– av Ludvig Holberg

 

Regi Bentein Baardson

Produsent: Agder teater i samarbeid  med Det Dramatiske Selskab

Sceneteppet på «Den Stundesløse er byhistorisk da nøyaktig det samme motivet ble brukt som forteppe i Det Dramatiske Selskabs første teater som åpnet i 1807. Kunstneren bak verket var den innvandrede nederlenderen Meindert Arians Appel. «Prospect af Christianssand opptaget fra Toppen af et Skib paa Byens Østre Havn» er malt fra en skipsmast i Østerhavnen.

Meindert Arians Appel. "Prospect af Christianssand opptaget fra Toppen af et Skib paa Byens Østre Havn"

«Den Stundesløse av Ludvig Holberg er en frodig og løssluppen forveksling- og karakterkomedie. Her møter vi Kristiansands noe loslitte og provinsielle barokkmiljø, først og fremst representert ved den geskjeftige og allestedsnærværende Vielgeschrey. Iført møllspist brokade og råtten pudderparykk, er han rastløs langt utover det normale. Han unner seg ingen pauser, og makter hverken å slappe av eller å nyte livet. Han mister oversikten over sine mange forvirrende forretninger og fryktelig viktige gjøremål. Den Stundesløse er en av Ludvig Holbergs absolutt morsomste komedier.

Den Stundesløse er satt i scene av Bentein Baardson, en regissør med lang erfaring som vet å treffe sitt publikum hjemme.

I denne oppsetningen samarbeider han og Agder Teater også med Det Dramatiske Selskab i Kristiansand, som er Norges eldste nålevende amatørteater. Selskabet ble stiftet i 1787 og siden har siden årlig fremført sine stykker til kristiansandernes store glede. Det Dramatiske Selskab var også eiere av de to første teaterbygningene i Kristiansand.

På scenen i Den Stundesløse spiller fra Agder Teaters ensemble Rune Andersen, Brit Elisabeth Haagensli, Trond Høvik, Anne Ma Usterud, Jørn-Bjørn Fuller-Gee, Morten Svartveit og Kjærsti Odden Skjeldal. Mens Det Dramatiske Selskab bidrar med skuespillerne Knut Østrådal, Ole Martin Kyllo, Kjetil Hansen Rynning, Johnny Askeland, Øystein Carlsen og Inger Johanne Mæsel.
Alle gjør sitt for å åpne latterporten inn i en skarrende komedie som bør ha minst like stor aktualitet i vår oppjagete, rastløse tid, som da Holberg bodde og virket i Kristiansand for nesten 300 år siden.»

(Fra Kilden.com sin presentasjon av stykket)

Kritikk i Fædrelandsvennen: Terningkast 6

Scenefoto: Jon Petter Thorsen Aptum

Øystein Carlsen, Ole Martin Kyllo, Brit Elisabeth Haagensli og Rune Andersen
Jørn-Bjørn Fuller-Gee, Knut Østrådal, Trond Høvik og Kjærsti Odden Skjeldal

Copyright © Det Dramatiske Selskab 2024 | utformet av MJAS.