Du kan ikke ta det med deg

– You Can’t Take It with You (1936) 
av Moss Hart og George S. Kaufmann 

Stykket ble urfremført i 1936 og tar opp forhold rundt den amerikanske depresjon. Men det er langt fra depressivt i sitt budskap. Familien Sycamore er en familie som vil leve, tross all negative forhold i samfunnet rundt dem. Moren i huset skriver på skuespill, eller maler eller gjør andre kunstneriske ting som faller henne inn. Faren i huset er i ferd med å lage fyrverkeri for salg under 4.juli feringen. Den eldste datteren er ivrig opptatt med å øve ballett eller lage konfekt, og hennes mann hjelper henne med musikken og er ellers en ivrig hobbytrykker med eget hustrykkeri. 

Mens den yngste datteren er håpløst forelsket i sjefens sønn, og vil gjerne at resten av familien legger av seg sine «nykker».

Bestefar i huset er roen selv og minner om at «du kan ikke ta noe med deg» når du går. 

En mer eller mindre tilfeldig aften sammen med den effektive familien Kirby, som til daglig har tilhold i Wall Street, får noen og enhver til å tenke seg om de har valgt den «rette» måte å leve livet på. 

Stykket handler om mennesker som avgjort gleder seg, til og med over seg selv. Kanskje ikke et forbilde akkurat, men hvertfall en påminnelse om at vi alle har muligheten til å leve og leke.

Stykket fikk Pulitzerprisen da det kom ut. Det ble satt opp i Norge første gang i 1937 under tittelen «Hver sin lyst», med Victor Bernau i hovedrollen. I 1938 ble stykket filmet, regi Frank Capra, og med James Stewart i en av de store rollene. Filmen mottok mange Oscar’s. 

Premiere Kristiansand teater, hovedscenen onsdag 3. februar 1999

Copyright © Det Dramatiske Selskab 2024 | utformet av MJAS.